dimecres, 16 d’abril del 2008

Smog!

De cop, tal com si del Londres de principis del segle passat es tractàs, el mantell ocre i agre del smog ha caigut damunt la ciutat.

Humo y muerte
obren els titulars dels canals de notícies, i és que més enllà de la curiositat meteorològica, que ja fa uns quants dies que dura als voltants de Buenos Aires i que avui finalment ha arribat al centre de la ciutat, l'aparició sobtada dels nivolats baixos de fum a les vies d'accés a la ciutat ha estat causa directa o indirecta de més de 10 accidents mortals en la darrera setmana, a més de cancel.lacions i retards en ports i aeroports.

El més sorprenent del cas és que l'orígen del fum que deriva en smog està perfectament indentificat i localitzat: resulta que uns quants pagesos (per qualificar-los d'alguna manera) s'han dedicat a llaurar les finques fins ara dedicades a l'engreix de vaques per tal de convertir-les en molt més lucratius camps de soja fent servir una tècnica de cultiu del neolític s'han arribat fins a l'extrem de barlovent del camp li han fotut foc. I tot açò a escala americana: és a dir en una extensió d'unes 65 mil hectàrees situades en unes quantes illes del delta del Paraná.

A hores d'ara se sap que els responsables de començar l'incendi argumenten que no hi veuen cap perill de propagació fora de les seves propietats en tractar-se d'illes perfectament delimitades per canals i braços del riu i que els bombers només hi poden fer front per via aèria perquè no compten amb vaixells amb capacitat d'extinció.

I mentrestant, el sol es pon rere un horitzó marronós. Fantasmagòric. Com de dia del judici final.

Legal

Creative Commons License
obra de Binibloc està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 2.5 Argentina de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a binibloc.blogspot.com