diumenge, 1 d’agost de 2010

Va de braus

Serà casualitat o no, però avui la funció shuffle de l'ipod m'ha duit, d'entre els mil cinc-cents temes que hi tenc guardats, aquest vell hit de n'Albert Pla:Aquesta setmana ha estat bastatant embafant amb el tema de les curses de braus. Déu n'hi do el ressó internacional del tema, fins al punt que a les pantalles ultramodernes que tenim dins els ascensors de la feina, la notícia va sortir-hi un parell de dies, junt amb la destitució de Déu i la ració semanal de baralles entre govern i oposició.

Com que no tenc una postura clara sobre el tema només diré que entre tots els arguments que he sentit/llegit/vist l'únic amb el qual no estic d'acord és amb el que el tema no té un component identitari. Per mi és evident que sí que el té. Una altra discussió és sobre quina és aquesta identitat basada en la festa al voltant del brau (i si no, demanau-ho a valencians, ebrencs i bascos). Tota festa és essencialment, identitat, per més bàrbara que ens pugi semblar. O és que potser colcada, cavalls i caixers no tenen també un component identitari forts? Ep! i això no vol dir que pretengui posar al mateix nivell cavalls i braus.Tal com em van dir el primer cop que vaig partir cap a San Fermin: pensa que un toro té banyes i no té caixer damunt que el meni: o sigui que ves viu. I tampoc vol dir que les festes, totes, no hagin d'evolucionar junt amb la societat. (Faig un apart aquí per dir que trob a faltar la opinió den Francesc Sintes sobre el tema)

Jo rescataria com a element positiu la qüestió el fet que un parlament, de forma democràtica discuteixi sobre un tema que hi ha arribat via ILP i que a més, els principals partits del país hagin optat per la llibertat de vot dels seus diputats, cosa que hauria de ser molt més habitual del què no ho és avui dia.

En qualsevol cas, us recoman que escotleu en Pla, que us contarà la tragèdia grega del fill que es rebel.la contra el pare i acaba mort per l'animal mític.

3 comentaris:

Ciceró Pascual ha dit...

Molt encertat el comentari, però sobretot, la cançó!!! Molt bona...

Sí que és identitari, ell debat, i per açò s'ha armat aquest revol, però pensa que els que van muntar la ILP no són gaire sospitosos de nacionalistes.

Salut!

Olmo ha dit...

Jo tampoc no entenc que per tot es digui que el tema s'ha polititzat. És clar que s'ha polititzat! És que no està absolutament tot politizat? És que la política no ho és tot? És que hi ha altres maneres de prohibir, reimplantar o regular les corregudes de braus que no siguin mitjançant la política? I sobretot: no són polítics la majoria de persones que es queixen d'aquesta politització?

Anònim ha dit...

Evidentment té un component identitari, ja que es braus estan fortament arraigats-associats a sa cultura espanyola, però no crec que açò ho sigui tot....estic convençut que molts espanyols voldrien acabar amb aquesta salvatjada....un altre cosa són es polítics, que evidentment juguen es seu paper.

shagui

Legal

Creative Commons License
obra de Binibloc està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 2.5 Argentina de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a binibloc.blogspot.com